GĂłrnicka Apteka Natury, ◄►Zdrowie ►Fitness
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jadwiga GórnickaApteka NaturyPRZEDMOWADo III wydania Apteki Natury.Wobec bardzo życzliwego przyjęcia I i II wydania "Apteki Natury", oraz wyczerpania się tych wydań powstał projekt III wydania tej ksišżki rozszerzonej o dodatkowe rozdziały jak: akupresurę stóp oraz masaż shiatsu. Wydanie to ukaże się na wyrane życzenie pacjentów i czytelników, wiadczš o tym liczne listy, telefony i wypowiedzi ustne.Wydanie to obejmuje wiadomoci i sposoby na utrzymanie zdrowia do pierwszych 100 lat życia, na odzyskanie zdrowia, które już trochę niedopisuje, oraz na wyjcie z wielu przewlekłych dolegliwoci i schorzeń. Wiadomoci te były podane w poprzednich wydaniach oraz w mojej ksišżce "Zdrowie przez dotyk". W tej ostatniej pozycji były podane sposoby wykonywania Akupresury stóp. Masażu Shiat-Sou, Masaży specjalnych, oraz szybkie skuteczne porady w nagłych przypadkach chorobowych jak omdlenie, zwichnięcie stawu, stłuczenia mięni, wišzadeł, cięgien.Oczywicie zawsze dobrze jest być w kontakcie z lekarzem naturalistš i stosować jednoczenie leczenie wspomagajšce: np. odpowiednie żywienie, dobrane dla siebie zioła, kšpiele, pić wieże soki z jarzyn, które ułatwiajš i przyspieszajš powrót do zdrowia, oraz które punkty masować na stopie i na ciele.Ogólnie ksišżka ta jest wartociowym poradnikiem dla osób trochę starszych, które nie chcš chorować i niedomagać, dla osób młodych, które chcš zachować zdrowie i energię tak potrzebnš w obecnym szybkim tempie życia i dla wszystkich którzy majš już jakie przewlekłe niedomagania i chcš się od nich jak najszybciej uwolnić aby nie zachorować i nie utracić zdolnoci do pracy i do radoci życia.Sš tu też podane metody leczenia zupełnie zapomniane w epoce leczenia chemiš np.: argilloterapia - leczenie pospolitš glinkš, leczenie poprzez uzupełnienie brakujšcych mikroelementów i odtrucia w sytuacji postępujšcego zanieczyszczenia rodowiska i rozwoju chorób cywilizacyjnych: jak nadmiar cholesterolu, wczesna miażdżyca naczyń tętniczych mózgu, serca i tętnic kończyn dolnych, niedoceniane leczenie preparatami pszczelimi, a tak skutecznie przyspieszajšce powrót do zdrowia i do pełnej sprawnoci.Uważny czytelnik znajdzie tu skuteczne recepty na choroby krwi, węzłów chłonnych, ziarnicę złoliwš, zakrzepicę, choroby serca i układu kršżenia, schorzenia goćcowe i reumatyczne, schorzenia kobiece, schorzenia pęcherza moczowego, prostaty, kamicę nerkowš, schorzenia przemiany materii, schorzenia układu pokarmowego, schorzenia skóry, schorzenia układu oddechowego, jak się hartować aby nie łapać łatwo infekcji i jak łatwo wyleczyć przeziębienie, jak oczycić woreczek żółciowy i drogi żółciowe w wštrobie, jak rozpucić i urodzić kamienie nerkowe, co stosować aby się nie tworzyły nowe, jak oddychać aby łatwiej wydalać toksyny.Wdzięczna będę za wszelkie uwagi czytelników tak pozytywne jak i krytyczne.Jadwiga GórnickaŻYWIENIETO ZDROWIELUB CHOROBAŻYWIENIEO znaczeniuprawidłowych zestawów produktów spożywczych w leczeniu chorób metodami naturalnymiMedycyna ostatnich lat poczyniła ogromne postępy w rozpoznaniu zależnoci pomiędzy stanem zdrowia człowieka a sposobem jego odżywiania. Szczególnie wiele nauka dowiedziała się o takich dziedzinach, jak biologiczna wartoć pokarmów, procesy trawienne i przemiany materii, wpływ na zdrowie i znaczenie pokarmowe białka, aminokwasów egzogennych, węglowodanów, tłuszczów, witamin, biopierwiastków i wody.Rozważania na temat zwišzków między odżywianiem a stanem zdrowia należy poprzedzić ogólnš uwagš, że zapotrzebowanie na produkty spożywcze jest zindywidualizowane, a nadto zróżnicowane u ludzi zdrowych i chorych. Każdy powinien poznać swoje indywidualne potrzeby, gdyż nawet uniwersalne zalecenia, że należy jadać czosnek ze względu na selen, jabłka, ponieważ zawierajš pektyny, natkę pietruszki, jako bogate ródło witaminy C, a czerenie ze względu na wiele witamin B5, oraz pić mleko, gdyż znajduje się w nim komplet aminokwasów egzogennych, a nadto wapń - nie mogš być uogólniane.Białko. Oprócz węglowodanów i tłuszczów należy do podstawowych składników pokarmowych. Jest zasadniczym tworzywem cytoplazmy - substancji budulcowej komórek, budulcem enzymów, hormonów i hemoglobiny. Wszystkie białka proste składajš się z aminokwasów, które sš zwišzkami organicznymi.Na kilogram wagi ciała człowiek potrzebuje przeciętnie 0,5 g białka, choć bywajš nieznaczne odchylenia indywidualne. Zapotrzebowanie organizmu na białko wzrasta w stresach, chorobach zakanych, przy braku snu, wykonywaniu ciężkiej pracy fizycznej, w warunkach wysokiej temperatury, w stanach bólu, obawy i lęków. Normy dziennego spożycia białka wynoszš 30-55 g. Powinno to być białko pełnowartociowe, a więc takie, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne.Spożywanie białka w ilociach przekraczajšcych wymienionš tu normę może spowodować przecišżenie wštroby i nerek zmuszajšc je do usuwania zbędnego balastu, co doprowadza te narzšdy do patologicznego przerostu.Pištš częć wagi ciała stanowi białko. Bierze ono udział w utrzymaniu równowagi wodnej w organizmie. Syntetyzowanie białek jest potrzebne do tworzenia antyciał niezbędnych do zwalczania infekcji bakteryjnych. W skład mięni, koci, krwi, enzymów, nerwów, błon itp. wchodzš odmienne białka. Wszystkie białka rolinne składajš się z identycznych aminokwasów. Do syntezy własnego białka organizm ludzki potrzebuje 22 aminokwasy, z których osiem musi otrzymywać z zewnštrz (stšd ich nazwa: egzogenne) z pokarmem. Aminokwasy sš niezbędne jako materiał do syntezybiałek krwi i tkanek. Liczne z nich biorš udział w specjalnych reakcjach chemicznych, służš do tworzenia polipeptydów, hormonów białkowych i enzymów.Ważne będzie i pożyteczne dla naszych rozważań zapoznanie się z aminokwasami egzogennymi oraz ich podstawowymi funkcjami. Prezentujšc je - w nawiasach - podaję w gramach wysokoć dziennego zapotrzebowania przez organizm.1. Fenyloalanina (1,1) bierze udział w procesach transaminazy, wpływa na tworzenie adrenaliny i noradrenaliny;2. Izoleucyna (0,7) jest glukogenna i ketogenna, intensyfikuje przemianę materii;3. Leucyna (1,1) jest ketogenna;4. Lizyna (0,8) działa na wzrost, gromadzi się w surowicy krwi, gdzie stanowi swoiste przeciwciała rozpuszczajšce obce komórki bakteryjne;5. Metionina (1,1) stanowi główne ródło organicznych zwišzków siarki dla przemian ustrojowych, chroni wštrobę przed zmianami, może być użyta w procesach detoksykacji organizmu, jako naturalny lek przeciwdziała chorobom wštroby i miażdżycy;6. Treonina (0,5) wpływa na zużytkowanie tłuszczów w wštrobie, występuje w mięniach, hemoglobinie i proteidach fosforowych, niszczy jš hydroliza kwana;7. Tryptofan (0,25) wpływa na działanie wit. B6, przekształca się w wit. B3 = PP, niedobory tryptofanu wywołujš pelagrę;8. Walina (6,8) jest glukogenna, jej brak wywołuje nadwrażliwoć, ataksję (bezwład ruchowy), zakłócenia w koordynacji mięniowej, przewodzi pršd elektryczny i ma ogromne znaczenie w procesach widzenia, gdyż występuje między czopkami i pręcikami siatkówki a nerwem wzrokowym odprowadzajšcym impulsy elektryczne powstałe w percepcji wrażeń wietlnych do kory mózgowej, gdzie następuje rozpoznanie wiatła.Istniejš nadto aminokwasy częciowo egzogenne, do których zaliczamy tyrozynę, która współdziała w tworzeniu hormonów wydzielanych przez organy wewnętrzne, histydynę, argininę i cysternę, która przyspiesza gojenie ran.Prawie wszystkie roliny sš zasobne w lizynę i tryptofan, toteż pełne pokrycie potrzeb białkowych organizm może uzyskać tylko w wyniku odżywiania, na które składa się rozmaitoć pokarmów. Zalecam więc spożywanie kasz, pieczywa, mški z dodatkiem mleka bšd rolin stršczkowych, np. fasoli, grochu, soczewicy, soi. Brak lub niedobór metioniny w rolinach stršczkowych może być uzupełniony metioninš zawartš w ziarnach zbóż, a brak lizyny w zbożu - lizynš rolin stršczkowych.Struktura aminokwasów jest stała i nie może być naruszona, gdyż nawet nieznaczne zmiany w jej składzie mogš wywołać poważne następstwa fizjologiczne. Zastšpienie jednego aminokwasu innym w sekwencji na przykład stu lub więcej aminokwasów w łańcuchu polipeptydowym może znacznie obniżyć bšd całkowicie znieć aktywnoć biologicznš i wywołać na przykład anemię.Promienie rentgena i nadfioletowe powodujš denaturację białka, to znaczy zmiany jego fizycznych i fizjologicznych właciwoci. Następuje utrata aktywnoci enzymatycznej.Pewne pokrycie potrzeb białkowych, jak już wspomniałam, uzyskuje się dzięki urozmaiconym pokarmom. Układ trawienny człowieka rozkłada białka na pojedyncze aminokwasy, które przenikajš przez półprzepuszczalne błony komórkowe, aby ulec swoistej przebudowie w zwišzki właciwe dla danego organizmu.10Białko o wysokiej przyswajalnoci majš jajka, mleko, ser, ryż, a następnie mięso, które jest uważane za ródło pełnowartociowego dajšcego zdrowie i siły białka, ale ma niewiele tryptofanu, metioniny i waliny. Białko jarzyn jest w pełni przyswajalne. Najkorzystniejsze proporcje aminokwasów występujš w jajkach i mleku.Dobrym sposobem podniesienia wartoci białkowej pokarmu jest łšczenie produktów rolinnych zawierajšcych uzupełniajšce się aminokwasy egzogenne. I tak na przykład dzięki spożywaniu ryżu z mlekiem aż 30 proc. więcej otrzymujemy białka aniżeli w przypadku oddzielnego spożycia tych artykułów. Połšczenie fasoli z ryżem przysparza jeszcze więcej, bowiem 43 proc. białka w stosunku do sumy białka zawartego w każdym z tych produktów spożywanych oddzielnie. A oto inne przykłady korzystnych połšczeń, najbardziej odpowiednie proporcje oraz procentowy wzrost białka:fasola lub groch i mška pszenna - 0,5 : 3 g, wzrost o 33 proc; fasola lub groch i kukurydza - 1,2 : 2, wzrost o 50 proc.; ryż lub mška z mlekiem w proszku - 3 : 1/3, wzrost o 13 proc., 3 duże ziemniaki i dwie łyżki mleka w pro...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]