Food Matters, Food Matters

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
{1}{232}{400}{430}{526}"Niechaj pożywienie będzie lekarstwem,|a lekarstwo pożywieniem"{530}{608}- Hipokrates -|(460 - 370 p.n.e){612}{724}Grecja|około roku 400 p.n.e{730}{856}Hipokrates położył fundamenty|/pod współczesnš medycynę.{860}{1046}Wierzył on, iż ludzkie ciało posiada|wrodzonš zdolnoć samoleczenia.{1111}{1221}"Po pierwsze nie szkodzić".{1256}{1346}"Niechaj pożywienie|będzie lekarstwem".{1350}{1463}Jego "Przysięga Hipokratesa" jest do dzi|składana przez współczesnych lekarzy.{1467}{1624}Jednakże od czasów Hipokratesa nasze podejcie|do leczenia chorób się zmieniło...{1628}{1776}Dzisiejsi lekarze sš bardzo słabo,|o ile w ogóle, szkoleni z dietetyki.{1780}{1950}Nowoczesna medycyna obraca się wokół|"pigułki na wszystko".{1958}{2038}I taki stan rzeczy|chce utrzymać przemysł zdrowotny.{2042}{2148}Gdy tylko zaczniesz zadawać pytania,|nie możesz przestać.{2152}{2296}Dobre zdrowie jest sensowne,|ale nie jest dochodowe.{2300}{2377}Choroby serca i rak sš co roku|dwoma głównymi zabójcami w USA.{2381}{2446}Oprócz tego na skutek|niepotrzebnych operacji{2450}{2582}i błędów lekarskich|rocznie umiera 39 000 osób.{2586}{2725}Z powodu infekcji i zakażeń szpitalnych|ginie 80 000{2729}{2850}natomiast 106 000 umiera z powodu|niepożšdanych reakcji na leki.{2854}{2911}Łšcznie 225 000 osób.{2915}{3040}1. Choroby serca = 652 486|2. Rak = 553 888|3. Medycyna = 225 000{3044}{3150}Nie traktujšc żywienia poważnie,|wyrzšdzamy ludziom strasznš szkodę.{3154}{3248}"Optymalne żywienie jest medycynš jutra".|- Dr Linus Pauling{3252}{3361}Każdy człowiek na wiecie,|we wszystkich kulturach,{3365}{3481}w każdym kraju|i języku to wie:{3515}{3587}jeste tym, co jesz.{3591}{3647}Jedzenie ma znaczenie.{3651}{3752}POŻYWIENIE MA ZNACZENIE{3850}{4011}Supermarket.|Symbol wysokiego poziomu życia w tym kraju.{4060}{4152}Produkty przywożone sš|z plantacji i hodowli{4156}{4234}pomimo odległoci i pory roku.{4238}{4391}Sš wynikiem cudownego|rolnictwa, zachowujšc wieżoć{4405}{4504}przez całš drogę,|aż na twój talerz.{4508}{4569}Jak stare jest twoje jedzenie?{4573}{4601}Dr Victor Zeines|Holistyczny dentysta i dietetyk{4605}{4769}Jeli się zastanowisz: twoje|jedzenie w najlepszym wypadku{4778}{4901}pokonuje dystans 2500-3000|km zanim je kupisz{4905}{4975}i ma przynajmniej tydzień.{4979}{5057}Rodzi się więc|kolejne pytanie:{5061}{5245}Ile wartoci odżywczych jest w|jedzeniu, które ma przynajmniej 5 dni?{5302}{5450}Przy odrobinie szczęcia będzie to|może 40% tego, co potrzebujesz.{5454}{5495}Prof. Ian Brighthope|Profesor dietetyki{5499}{5655}Niemal cała żywnoć jakš możemy kupić|w wielkich sklepach dużych miast{5659}{5704}jest przetworzona,{5708}{5845}często składniki odżywcze sš|zepsute lub zdšżajš zniknšć{5849}{5925}nim jedzenie trafi na talerz.{5929}{5985}David Wolfe|wiatowy ekspert odżywiania surowym jedzeniem i super-żywnociš{5989}{6078}Zdecydowalimy, iż|będziemy pryskać wszystko{6082}{6157}różnymi pestycydami,|herbicydami itp.{6161}{6241}Zdecydowalimy, że będziemy|modyfikować genetycznie{6245}{6301}organizmy, o których|nic nie wiemy.{6305}{6361}Charlotte Gerson|Założycielka Instytutu Gersona{6365}{6451}A jednym z podstawowych|problemów jest ziemia,{6455}{6531}co robimy z ziemiš,|powietrzem, wodš{6535}{6608}i wszystkim, z czego|składa się żywnoć.{6612}{6662}Gleba jest wcišż|wykorzystywana{6666}{6751}i wycišgane sš z niej|składniki odżywcze,{6755}{6814}dzięki czemu staje|się pustyniš.{6818}{6901}Tak się dzieje na|całym wiecie.{6905}{6993}Musimy zwrócić uwagę na|nasz system rolniczy,{6997}{7132}co tak naprawdę jemy|i jak to produkujemy.{7141}{7289}Tzw. nawóz składa się|głównie z trzech minerałów:{7359}{7494}N,P,K - azotu, fosforu|i potasu. To dobrze.{7498}{7669}Problem w tym, że gleba potrzebuje|około 52 różnych minerałów.{7741}{7921}Gdzie więc jest wapń, magnez,|mangan, cynk, żelazo i wszystko inne?{8019}{8099}Nie ma ich.{8118}{8268}Ale gdy gleba jest zubożona,|roliny też sš zubożone i osłabione.{8272}{8341}Tracš odpornoć.{8345}{8516}Przychodzš robaki, albo choroby,|lub grzyby i atakujš rolinę.{8521}{8629}Rolnicy przychodzš więc z|płaczem do firmy chemicznej,{8633}{8808}że ich rolinki umierajš, nie chcš|rosnšć, zżerajš je szkodniki itd.{8812}{8911}Oczywicie firma chemiczna|jest bardzo zadowolona{8915}{9065}mogšc sprzedać pestycydy|i mnóstwo podobnego syfu.{9127}{9280}Dzięki przewadze intelektualnej,|człowiek zdominował{9286}{9388}każdš innš formę|zwierzęcego życia.{9392}{9523}Dzięki nowoczesnej chemii,|biologii i badaniom,{9527}{9645}powstało tysišce|skutecznych chemikaliów{9649}{9789}a wszystko po to, by zrewolucjonizować|produktywnoć naszego rolnictwa.{9793}{9890}Co więc wchłaniamy,|nawet jeli spożywamy{9894}{9994}jedynie przemysłowe|wegetariańskie jedzenie?{9998}{10120}Zjadamy zubożony,|toksyczny pokarm.{10124}{10260}Dlatego, że przy wszystkich|pestycydach i chemicznych opryskach,{10264}{10324}żywnoć nie jest zdrowa.{10328}{10440}Jest wybrakowana i toksyczna.{10552}{10629}A potem... gotujemy jš.{10633}{10773}Badania pokazujš, że nawet gdy|lekko podgotowujesz jedzenie{10777}{10851}tracisz zawarte w niej enzymy.{10855}{11003}W jedzeniu sš żywe enzymy,|czyli żywi pracownicy,{11091}{11270}pomagajšcy ciału w trawieniu i|wykorzystaniu zdobytych składników.{11312}{11408}Surowy pokarm powinien więc|być częciš diety każdego.{11412}{11435}Phillip Day|Dziennikarz ledczy i pisarz{11439}{11556}Kiedy gotujesz jedzenie system immunologiczny|reaguje na nie jak na toksyny.{11560}{11606}Większoć ludzi o tym nie wie.{11610}{11722}Krew przechodzi w proces|leukocytozy trawiennej,{11726}{11783}który uaktywnia białe krwinki{11787}{11854}przeciwko zjadanemu|gotowanemu pożywieniu.{11858}{11973}Prawdopodobnie dlatego, że proces|gotowania zniekształca strukturę żywnoci{11977}{12136}w taki sposób, że ciało go nie|rozpoznaje i traktuje je jako toksynę.{12140}{12307}To nie za dobrze gdy ciało tak|traktuje pokarm, który ma go odżywić.{12311}{12435}Był szwajcarski doktor Paul Kouchakoff,|który pierwszy wykazał w latach 30'{12439}{12614}że jeli twoja dieta składa się|z ponad 51% gotowanego jedzenia,{12622}{12679}to ciało zareaguje na nie tak,{12683}{12797}jakby zostało zaatakowane|przez obcy organizm.{12801}{12938}Kouchakoff pierwszy|wykazał, że jeli dieta{12945}{13045}składa się z ponad 51%|surowego pożywienia,{13049}{13195}to nie wystšpi leukocytoza, czyli nie|zaistnieje reakcja białych krwinek.{13199}{13357}System odpornociowy nie będzie więc|aktywowany przez fałszywy alarm.{13361}{13473}Ponieważ obecnie borykamy się z tyloma|problemami układu odpornociowego,{13477}{13613}powinnimy zadbać, by co najmniej|51% każdego posiłku było surowe,{13617}{13669}bymy nie musieli przecišżać{13673}{13749}i tak już nadwyrężonego|systemu immunologicznego.{13753}{13808}Dr Dan Rogers|Lekarz i naturoterapeuta{13812}{13931}Jak możesz budować budynek|majšcy przetrwać 100 lat,{13935}{14001}jeli używasz|kiepskich materiałów.{14005}{14050}Podobnie jest z ciałem.{14054}{14189}Jak ma wytrzymać długie|i przyjemne życie,{14195}{14286}jeli nie dajesz mu|właciwego budulca.{14290}{14353}Wszyscy wiemy, że|jestemy tym co jemy.{14357}{14441}Jeli jesz mieci, to|będziesz mietnikiem.{14445}{14550}Jest to chroniczne niedożywienie,|bo o to tutaj chodzi.{14554}{14610}Dlatego ludzie sš zmęczeni.{14614}{14681}Nie powinnimy być|zmęczeni po południu.{14685}{14777}Powinnimy być|tętnišcy życiem.{14781}{14930}Ludzie w naturalny sposób|odkrywali super-żywnoć.{14934}{15051}Odkryli, iż niektóre roliny majš|niesłychanie silne właciwoci{15055}{15169}witamin, minerałów i innych|składników oraz enzymów,{15173}{15323}które wydłużały nasze życie,|wygładzały skórę itp.{15482}{15653}Spirulina spożywana była w Meksyku,|jako główne ródło protein od 5000 lat.{15657}{15761}Ma ona najwyższš zawartoć|protein na wiecie.{15765}{15890}Instytut Maxa Plancka|odkrył, że 50% protein{15894}{15987}z każdej żywnoci ginie|podczas gotowania.{15991}{16111}Dlatego rolinne ródła|białka z super-żywnoci,{16115}{16210}będš kluczowym pokarmem|w przyszłoci.{16214}{16310}Bo możemy czerpać z nich|wszystkie potrzebne nam białka,{16314}{16484}nie zniszczone przez ogrzewanie|i sš całkowicie przyswajalne.{16506}{16626}Mogš być łatwo rozpuszczone -|o to chodzi w przyswajalnoci.{16630}{16769}Ile energii potrzebuje ciało, by rozpucić|spirulinę i rozprowadzić po ciele?{16773}{16815}Rozpuszcza się|ona błyskawicznie,{16819}{16909}więc proces docierania składników|do komórek jest szybki.{16913}{17082}Ale stek wymaga niesłychanej iloci|energii, by został rozpuszczony{17086}{17171}i stał się przyswajalny|przez system trawienny.{17175}{17366}Super-żywnoć może dać wyjštkowe|wartoci ciału dla dobrego samopoczucia.{17530}{17691}Ziarna kakaowca wygrywajš ze wszystkim|pod względem zawartoci minerałów{17695}{17816}To najlepsze na wiecie|ródło magnezu, chromu,{17820}{17946}sš największym naturalnym|ródłem żelaza,{17950}{18041}najprawdopodobniej jest to|najlepsze ródło manganu,{18045}{18172}sš jednym z najlepszych|ródeł cynku, miedzi.{18176}{18299}Wszystkie składniki potrzebne dla zdrowego|metabolizmu sš w ziarnach kakaowca.{18303}{18379}Sš też jednym z najlepszych|ródeł witaminy C,{18383}{18444}jednak żadna czekolada|jej nie zawiera,{18448}{18531}ponieważ wysoka temperatura|w produkcji jš niszczy.{18535}{18627}Zawiera najwyższš|dawkę antyoksydantów,{18631}{18769}więc jeli zrobimy użytek z tego,|co wiemy na temat odżywiania,{18773}{18872}że antyoksydanty chroniš|nas przed uszkodzeniem DNA,{18876}{19004}wirusami, rakiem,|chorobami skóry itd.{19043}{19144}to albo wybi... [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • quentinho.opx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed