Food Matters 2008 DVDRip XviD DiSSENT, Food Matters 2008 DVDRip XviD DiSSENT
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
{1}{100}www.napiprojekt.pl - nowa jako�� napis�w.|Napisy zosta�y specjalnie dopasowane do Twojej wersji filmu.{361}{441}/"Niechaj po�ywienie b�dzie lekarstwem,|/a lekarstwo po�ywieniem"{445}{510}/- Hipokrates -|/(460 - 370 p.n.e){513}{606}/Grecja|/oko�o roku 400 p.n.e{611}{717}/Hipokrates po�o�y� fundamenty|/pod wsp�czesn� medycyn�.{720}{875}/Wierzy� on, i� ludzkie cia�o posiada|/wrodzon� zdolno�� samoleczenia.{929}{1021}/"Po pierwsze nie szkodzi�".{1050}{1125}/"Niechaj po�ywienie|/b�dzie lekarstwem".{1129}{1223}/Jego "Przysi�ga Hipokratesa" jest do dzi�|/sk�adana przez wsp�czesnych lekarzy.{1226}{1357}/Jednak�e od czas�w Hipokratesa nasze podej�cie|/do leczenia chor�b si� zmieni�o...{1360}{1484}/Dzisiejsi lekarze s� bardzo s�abo,|/o ile w og�le, szkoleni z dietetyki.{1487}{1629}/Nowoczesna medycyna obraca si� wok�|/"pigu�ki na wszystko".{1636}{1702}/I taki stan rzeczy|/chce utrzyma� przemys� zdrowotny.{1706}{1794}Gdy tylko zaczniesz zadawa� pytania,|nie mo�esz przesta�.{1798}{1918}Dobre zdrowie jest sensowne,|ale nie jest dochodowe.{1921}{1985}/Choroby serca i rak s� co roku|/dwoma g��wnymi zab�jcami w USA.{1989}{2043}/Opr�cz tego na skutek|/niepotrzebnych operacji{2046}{2156}/i b��d�w lekarskich|/rocznie umiera 39 000 os�b.{2160}{2275}/Z powodu infekcji i zaka�e� szpitalnych|/ginie 80 000{2279}{2380}/natomiast 106 000 umiera z powodu|/niepo��danych reakcji na leki.{2383}{2431}/��cznie 225 000 os�b.{2434}{2538}1. Choroby serca = 652 486|2. Rak = 553 888|3. Medycyna = 225 000{2542}{2630}Nie traktuj�c �ywienia powa�nie,|wyrz�dzamy ludziom straszn� szkod�.{2633}{2712}/"Optymalne �ywienie jest medycyn� jutra".|/- Dr Linus Pauling{2715}{2806}Ka�dy cz�owiek na �wiecie,|we wszystkich kulturach,{2809}{2906}w ka�dym kraju|i j�zyku to wie:{2934}{2994}jeste� tym, co jesz.{2998}{3044}Jedzenie ma znaczenie.{3048}{3132}PO�YWIENIE MA ZNACZENIE{3214}{3348}Supermarket.|Symbol wysokiego poziomu �ycia w tym kraju.{3389}{3466}Produkty przywo�one s�|z plantacji i hodowli{3469}{3534}pomimo odleg�o�ci i pory roku.{3537}{3665}S� wynikiem cudownego|rolnictwa, zachowuj�c �wie�o��{3677}{3759}przez ca�� drog�,|a� na tw�j talerz.{3763}{3814}Jak stare jest twoje jedzenie?{3817}{3840}/Dr Victor Zeines|/Holistyczny dentysta i dietetyk{3844}{3980}Je�li si� zastanowisz: twoje|jedzenie w najlepszym wypadku{3988}{4090}pokonuje dystans 2500-3000|km zanim je kupisz{4094}{4152}i ma przynajmniej tydzie�.{4155}{4221}Rodzi si� wi�c|kolejne pytanie:{4224}{4377}Ile warto�ci od�ywczych jest w|jedzeniu, kt�re ma przynajmniej 5 dni?{4425}{4548}Przy odrobinie szcz�cia b�dzie to|mo�e 40% tego, co potrzebujesz.{4552}{4586}/Prof. Ian Brighthope|/Profesor dietetyki{4589}{4719}Niemal ca�a �ywno�� jak� mo�emy kupi�|w wielkich sklepach du�ych miast{4723}{4760}jest przetworzona,{4764}{4878}cz�sto sk�adniki od�ywcze s�|zepsute lub zd��aj� znikn��{4881}{4945}nim jedzenie trafi na talerz.{4948}{4995}/David Wolfe|/�wiatowy ekspert od�ywiania surowym jedzeniem i super-�ywno�ci�{4998}{5072}Zdecydowali�my, i�|b�dziemy pryska� wszystko{5076}{5138}r�nymi pestycydami,|herbicydami itp.{5141}{5208}Zdecydowali�my, �e b�dziemy|modyfikowa� genetycznie{5211}{5258}organizmy, o kt�rych|nic nie wiemy.{5262}{5308}/Charlotte Gerson|/Za�o�ycielka Instytutu Gersona{5312}{5383}A jednym z podstawowych|problem�w jest ziemia,{5387}{5450}co robimy z ziemi�,|powietrzem, wod�{5453}{5514}i wszystkim, z czego|sk�ada si� �ywno��.{5518}{5559}Gleba jest wci��|wykorzystywana{5563}{5634}i wyci�gane s� z niej|sk�adniki od�ywcze,{5637}{5686}dzi�ki czemu staje|si� pustyni�.{5689}{5759}Tak si� dzieje na|ca�ym �wiecie.{5762}{5835}Musimy zwr�ci� uwag� na|nasz system rolniczy,{5839}{5951}co tak naprawd� jemy|i jak to produkujemy.{5959}{6082}Tzw. naw�z sk�ada si�|g��wnie z trzech minera��w:{6141}{6253}N,P,K - azotu, fosforu|i potasu. To dobrze.{6257}{6399}Problem w tym, �e gleba potrzebuje|oko�o 52 r�nych minera��w.{6459}{6609}Gdzie wi�c jest wap�, magnez,|mangan, cynk, �elazo i wszystko inne?{6691}{6758}Nie ma ich.{6774}{6899}Ale gdy gleba jest zubo�ona,|ro�liny te� s� zubo�one i os�abione.{6902}{6960}Trac� odporno��.{6963}{7106}Przychodz� robaki, albo choroby,|lub grzyby i atakuj� ro�lin�.{7110}{7200}Rolnicy przychodz� wi�c z|p�aczem do firmy chemicznej,{7203}{7349}�e ich ro�linki umieraj�, nie chc�|rosn��, z�eraj� je szkodniki itd.{7353}{7435}Oczywi�cie firma chemiczna|jest bardzo zadowolona{7438}{7564}mog�c sprzeda� pestycydy|i mn�stwo podobnego syfu.{7615}{7743}Dzi�ki przewadze intelektualnej,|cz�owiek zdominowa�{7748}{7833}ka�d� inn� form�|zwierz�cego �ycia.{7836}{7946}Dzi�ki nowoczesnej chemii,|biologii i badaniom,{7949}{8047}powsta�o tysi�ce|skutecznych chemikali�w{8051}{8167}a wszystko po to, by zrewolucjonizowa�|produktywno�� naszego rolnictwa.{8171}{8252}Co wi�c wch�aniamy,|nawet je�li spo�ywamy{8255}{8338}jedynie przemys�owe|wegetaria�skie jedzenie?{8342}{8444}Zjadamy zubo�ony,|toksyczny pokarm.{8447}{8560}Dlatego, �e przy wszystkich|pestycydach i chemicznych opryskach,{8564}{8614}�ywno�� nie jest zdrowa.{8617}{8710}Jest wybrakowana i toksyczna.{8804}{8868}A potem... gotujemy j�.{8871}{8988}Badania pokazuj�, �e nawet gdy|lekko podgotowujesz jedzenie{8992}{9053}tracisz zawarte w niej enzymy.{9057}{9180}W jedzeniu s� �ywe enzymy,|czyli �ywi pracownicy,{9253}{9403}pomagaj�cy cia�u w trawieniu i|wykorzystaniu zdobytych sk�adnik�w.{9438}{9518}Surowy pokarm powinien wi�c|by� cz�ci� diety ka�dego.{9521}{9540}/Phillip Day|/Dziennikarz �ledczy i pisarz{9544}{9641}Kiedy gotujesz jedzenie system immunologiczny|reaguje na nie jak na toksyny.{9645}{9683}Wi�kszo�� ludzi o tym nie wie.{9686}{9780}Krew przechodzi w proces|leukocytozy trawiennej,{9783}{9831}kt�ry uaktywnia bia�e krwinki{9834}{9890}przeciwko zjadanemu|gotowanemu po�ywieniu.{9893}{9989}Prawdopodobnie dlatego, �e proces|gotowania zniekszta�ca struktur� �ywno�ci{9992}{10125}w taki spos�b, �e cia�o go nie|rozpoznaje i traktuje je jako toksyn�.{10128}{10268}To nie za dobrze gdy cia�o tak|traktuje pokarm, kt�ry ma go od�ywi�.{10271}{10374}By� szwajcarski doktor Paul Kouchakoff,|kt�ry pierwszy wykaza� w latach 30'{10378}{10524}�e je�li twoja dieta sk�ada si�|z ponad 51% gotowanego jedzenia,{10530}{10578}to cia�o zareaguje na nie tak,{10581}{10676}jakby zosta�o zaatakowane|przez obcy organizm.{10680}{10794}Kouchakoff pierwszy|wykaza�, �e je�li dieta{10800}{10883}sk�ada si� z ponad 51%|surowego po�ywienia,{10887}{11008}to nie wyst�pi leukocytoza, czyli nie|zaistnieje reakcja bia�ych krwinek.{11012}{11144}System odporno�ciowy nie b�dzie wi�c|aktywowany przez fa�szywy alarm.{11147}{11240}Poniewa� obecnie borykamy si� z tyloma|problemami uk�adu odporno�ciowego,{11244}{11357}powinni�my zadba�, by co najmniej|51% ka�dego posi�ku by�o surowe,{11360}{11404}by�my nie musieli przeci��a�{11407}{11470}i tak ju� nadwyr�onego|systemu immunologicznego.{11474}{11520}/Dr Dan Rogers|/Lekarz i naturoterapeuta{11523}{11622}Jak mo�esz budowa� budynek|maj�cy przetrwa� 100 lat,{11626}{11681}je�li u�ywasz|kiepskich materia��w.{11684}{11722}Podobnie jest z cia�em.{11725}{11837}Jak ma wytrzyma� d�ugie|i przyjemne �ycie,{11842}{11918}je�li nie dajesz mu|w�a�ciwego budulca.{11922}{11974}Wszyscy wiemy, �e|jeste�my tym co jemy.{11978}{12048}Je�li jesz �mieci, to|b�dziesz �mietnikiem.{12051}{12139}Jest to chroniczne niedo�ywienie,|bo o to tutaj chodzi.{12142}{12189}Dlatego ludzie s� zm�czeni.{12192}{12248}Nie powinni�my by�|zm�czeni po po�udniu.{12251}{12328}Powinni�my by�|t�tni�cy �yciem.{12331}{12456}Ludzie w naturalny spos�b|odkrywali super-�ywno��.{12459}{12556}Odkryli, i� niekt�re ro�liny maj�|nies�ychanie silne w�a�ciwo�ci{12560}{12655}witamin, minera��w i innych|sk�adnik�w oraz enzym�w,{12658}{12783}kt�re wyd�u�a�y nasze �ycie,|wyg�adza�y sk�r� itp.{12916}{13059}Spirulina spo�ywana by�a w Meksyku,|jako g��wne �r�d�o protein od 5000 lat.{13062}{13149}Ma ona najwy�sz� zawarto��|protein na �wiecie.{13152}{13256}Instytut Maxa Plancka|odkry�, �e 50% protein{13260}{13337}z ka�dej �ywno�ci ginie|podczas gotowania.{13341}{13441}Dlatego ro�linne �r�d�a|bia�ka z super-�ywno�ci,{13444}{13523}b�d� kluczowym pokarmem|w przysz�o�ci.{13527}{13607}Bo mo�emy czerpa� z nich|wszystkie potrzebne nam bia�ka,{13610}{13752}nie zniszczone przez ogrzewanie|i s� ca�kowicie przyswajalne.{13770}{13870}Mog� by� �atwo rozpuszczone -|o to chodzi w przyswajalno�ci.{13874}{13989}Ile energii potrzebuje cia�o, by rozpu�ci�|spirulin� i rozprowadzi� po ciele?{13993}{14028}Rozpuszcza si�|ona b�yskawicznie,{14031}{14106}wi�c proces docierania sk�adnik�w|do kom�rek jest szybki.{14110}{14251}Ale stek wymaga nies�ychanej ilo�ci|energii, by zosta� rozpuszczony{14254}{14325}i sta� si� przyswajalny|przez system trawienny.{14328}{14487}Super-�ywno�� mo�e da� wyj�tkowe|warto�ci cia�u dla dobrego samopoczucia.{14624}{14758}Ziarna kakaowca wygrywaj� ze wszystkim|pod wzgl�dem zawarto�ci minera��w{14762}{14863}To najlepsze na �wiecie|�r�d�o magnezu, chromu,{14866}{14971}s� najwi�kszym naturalnym|�r�d�em �elaza,{14975}{15050}najprawdopodobniej jest to|najlepsze �r�d�o manganu,{15054}{15160}s� jednym z najlepszych|�r�de� cynku, miedzi.{15163}{15266}Wszystkie sk�adniki potrzebne dla zdrowego|metabolizmu s� w ziarnach kakaowca.{15269}{15332}S� te� jednym z najlepszych|�r�de� witaminy C,{15336}{15387}jednak �adna czekolada|jej nie zawiera,{15390}{15459}poniewa� wysoka temperatura|w produkcji j� niszczy.{15462}{15539}Zawiera najwy�sz�|dawk� antyoksydant�w,{15543}{15658}wi�c je�li zrobimy u�ytek z tego,|co wiemy na temat od�ywiania,{15661}{15744}�e antyoksydanty chroni�|nas przed uszkodzeniem DNA,{15747}{15854}wirusami, rakiem,|chorobami sk�ry itd.{15886}{15970}to albo wybierzemy|do jedzenia to,{15974}{16030}alb...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]