Gateau a la citrouille, przepisy kulinarne
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
G�teau a la citrouillekwadratowa foremka o boku 20 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem800g dyni, wa�onej po obraniu i pokrojeniu w kawa�ki1/2 szkl wodyszczypta soli50g mas�a130g jasnego br�zowego cukru2 �y�ki br�zowego rumu1/2 �y�eczki quatre �pices*1/2 �y�eczki cynamonu1/8 �y�eczki wody z kwiatu pomara�czy1 �y�eczka sk�rki otartej z pomara�czy4 jajka150ml p�ynnej �mietanki (moja by�a 10%)50g m�ki100g m�ki kukurydzianej2 �y�eczki proszku do pieczeniacukier puder do opr�szenia wierzchuDyni� rozgotowujemy do mi�kko�ci z wod� i szczypt� soli pod przykryciem na ma�ym ogniu. Gdy woda ca�kowicie wyparuje zdejmujemy z ognia, miksujemy j� i dodajemy mas�o, cukier, rum, przyprawy oraz wod� i sk�rk� pomara�czow�. Gdy lekko przestygnie dodajemy jajka ze �mietank� i wszystko dobrze ubijamy trzepaczk� do piany. Przesiewamy do masy obie m�ki z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Zostawiamy ciasto na 20-30min w temperaturze pokojowej. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200oC. Wyk�adamy mas� do nat�uszczonej i wysypanej m�k� foremki i pieczemy przez 45-55 min. Podajemy opr�szone cukrem pudrem, z sosem waniliowym lub coulis z czerwonych owoc�w.* quatre �pices to mieszanka mielonego pieprzu, godzik�w, ga�ki muszkato�owej i imbiru; w sumie bardzo w stylu naszej rodzimej przyprawy do piernik�w; wsp�czesne mieszanki miewaj� r�ny sk�ad, a przypraw w nich - o ironio, wbrew nazwie - bywa nawet do 7-miu. Pieprz bywa cz�sto zast�powany zielem angielskim w wersjach do s�odkich potraw, czasem dodawany bywa te� cynamon;niekiedy nazwa quatre �pices odnosi si� jedynie do ziela angielskiego (nazywanego we Francji i w Portugalii zreszt� te� - pieprzem jamajskim), w kt�rym znawcy wyczuwaj� nuty w/w przypraw.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]