GRZYBOWA POTRAWKA, Przepisy- gotowanie
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Grzybowa potrawka0,5 kg świeżych grzybów nie pieczarki(!) (kapelusze, a nóżki suszymy,*)- 0,4 kg kiełbasy szynkowej ( może być inna grubo mielona)- 0,3 kg cebuli- 5-10 dag margaryny **)- 200 g koncentratu pomidorowego (mały słoiczek)- 20-30 pomidorków koktajlowych- 2 kostki bulionu warzywnego- 100 ml śmietany ***)- 2 łyżki niezbyt czubate, mąki kukurydzianej- 5 liści laurowych- 4 ziarna jałowca- 20-30 ziaren pieprzu (zielony lub czarny)świeżo zmielonego- ok 0.5 l wody ****)- po ok 1/5 łyżeczki ziół przyprawowych:tymianku, cząbru- sól...niekoniecznie!!Kiełbasę kroimy w jak najcieńsze półplasterki, obsmażamy na lekki brąz, łyżką cedzakową zdejmujemy do garnka z wodą i wrzuconymi liśćmi laurowymi i całymi ziarnami jałowca.Oczywiście garnek już stoi na "lekkim ogniu".Na pozostały tłuszcz wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, obsmażamy również na lekki brąz i również łyżką cedzakową zdejmujemy do garnka.Teraz, na tym samym tłuszczu, obsmażamy porządnie wypłukane pod bieżąca wodą(!!) i pokrojone w grubą (nawet 2 cm) kostkę, grzyby, na dość intensywnym ogniu, możemy dodać resztę tłuszczu.Dobre obsmażenie (należy często mieszać!!), powoduje krótszą obróbkę duszenia całej potrawy, czyli ...opłaca się. Polecam jak największą patelnię z teflonem.Po obsmażeniu wrzucamy już całość do garnka uzupełniamy wodą z "opłukania" patelni po smażeniu grzybów.Wsypujemy zioła przyprawowe.Dodajemy koncentrat i pokruszone kostki bulionu warzywnego (można rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku) oraz pieprz.Pomidorki kroimy na pół i pod silnym strumieniem wody pozbawiamy ziaren nasion i dodajemy do garnka.Śmietanę z 100 ml wody i mąką kukurydzianą należy dobrze wymieszać,wlać do garnka.Zagotować, zmniejszyć płomień pogotować na małym ogniu ok 5 minut.Jeśli za mało soli możemy dodać. Ja juz nie dodawałemSMACZNEGO
[ Pobierz całość w formacie PDF ]