Gasik A. - W mojej kuchni nic się nie marnuje, Różne np kuchnia , pszczoła miodna itd

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->wkuchninicsi·e••.niemarnuieBi bliotekaPublicznaI'-'IiaataiGminyS.zamotulyJ.••·mo:_1 e1 ANNA1I IGASIK641.r~111111111r11114-0278.22-00-0ODREDAKCniracjonalneg.ospodarowaruedeficY,towym.iproduk-tamispożywczymi,zapobieganiemarnotrawstwuwkuchni,l'Ozsądnewykorzystywanie wszelkichpozostałościiresztek.żywności-todziśumiejętnościogromnieprzydatnewco-dziennymprowadzeniu·domu.Powinnajeopanoy.,rać każdagospodyni.wezym-mamyn~dzieję-pomoże ninie~szaksiążecz;ka.,•Wewstępie/a,.i.atorka·ogplt:deomawfapeastawoweprodu'ktyspożywcze,w.skazuje,.jaksi~z.nimiobchodzić,byzachowały$wieżość,Oszczędneajednocześnieprzyrządzaneznich potrawybyłyatrakcyjne9makowo.Na~stępniepodajeprzepisy na potrawy zsurowców.nieuda:11ych.go·rszejjaikdści,couUułiW1arozwiąnniekłopotliwych, cz.ę&.5-tych sytuacji,typt:t:zwa;r.zył ~ięmaj.onez.skwaśni.ałe:rą,lek oriie,-.;stała pleśń.lączącutraciływartościodżywczych,uie da.jesięi:ptiegotować,,€iasto.z-'a~alec,Qadż'e:rr.Qepo-,ztychpoz.orDiebez.waTtośd(?wychpr0duktow,majei;ciekawymidodatkami,m-0żnastw-0rzyćnowe,bar-dzo smaczneioryginalnedania.Niektóreznichpochodzą;i;kuchniinnychnar odów,niektórewywodzą sięzpolskichkulinarńyCh.tradycjillłdowych.WczęścidruglejCzytelnik:z.najdzie·p:rzepisynawykorzysta-niepozostałycl1z.obiaduC"!,Ykola, jin\ew~elkicbil,ośe;~pro-cduktówz)'wti0ściowych, ~ąrównotychbogatychwbiałko,np.mięsaczy·ryb.ja kry.Zu,makall"onui,ziemniaków.Wykoriy-stanie takichprzepisówuła.twja g-0spodarikąskr<lmnymira~cjamimięsaipomożewrealizowaniutytułowegohasla: Wmo.je j kuchn.ii.ni csięniemarnuje!Autorkapr9~iCzytelników o uwaginatemattejksiążeczki,przedewsey,s,tkimpfzydatnościZ3,WC:\it'tych·Wn'iejprz.egisów•O.cz.ekuj;~ró;.w,n~e.r.•'})rope:i.yej~,j~~·~ap,obie~ać:ndcodz.ie't1mar~notrawstwuvJkuchniw.~kresiekryzY,_u1któryp11.z_ęiyW'askraj.Wszystkieprzepisy {po.iaw~piekami)przygotowanesą,wproporcjaehna4-5 osób.I'3\·,.\'I''II.JAKĄW ARTOSCODŻYWCZĄ MAJĄ ROŻNEinałoprzetobione,j ,świeżepomidoryor az papryka. NiemożnaPRODUKTY I ILE ICH,'FRZEBASPOZYWAC?produktyspożywcze dostarczaj ąskładnikówpokai'.rnowych,niezbędnychdlawzrostu, r.achowaniaizdrowia,wyko-nywaniapracyidobregosamopocz.ucia.Niektóre ztych t?roduktówsąjednakjadanewzbytmałych ilościaph,codopro':wadzadodeficytuolueślo­przezjegoorganizrnowiSpożywaneczłowiekaluteżpominąó wartośc1witaminowychowoców·cyb;u!iąwY:ch1Ja kcytryny, grapefruityipomarań~ze.Teostatnieniedor6w-11llj'-p0dwzględemzawartościwitatninyC - np.czarnymp0rzeczkom,$dYżmająjejmniejwięcejtylecoróżnegatun~kikap 1,1st.W owocachcyt rusowychza·towitaminatajestbardzodo-brzeprzyswajalna.·Niektórez produktów owocowo-warzywnychdostarczająka-rotenu-bąrw,nikapomarai1czowego,przekształcanegowna-~zymorganizm-ie nawitamjnęA.Jes ttoczynnikwzrostowy,wpływającynaqstrośćwid zeniaizapewniającyzdrową·skó-n~. -Bogatymiźródłamiwit aminyAsą:marchew1dynia,po:rni-rfory,papry;kaiw..s:zysfikięwarz.ywa.z.ietione,aw~·ę.cliściasteoraz.s-wcie•żest:rąc.zlk'?'we, ~alkgr-0szekiiifaso.Ilkaiszpałl'aigowa.Warzywai.Qi\YQtce'd:t:lała,jąko.z.:y'5·tniiena. u1:choiwanieŚr().dorwislkarMlpowied'hiego.dlla,przemiiain·&trojow,yich,;z.achoidiąey-chW"tikain-uh.achnaszego·o:rganiz.mu.Zawierająbowiemskładnikimime-!"ll1ne,t'7:tW°·'(:d~wa\Sz.a.J.~e':.±eaaU)1,W.aJJ)n,·<potas.,:s6.d·.'Ipokarmowych.W naszym kraju np. zamałospożywamywarzywiowpców:,JnlęRalseróworazpłyonycritłuszczówrośHnnycq,.czylipap~Cl'stuolejów.Sątowszy::;.tkqSUrOWCe'batdZ.000Uflepod WZ.glf:,aeinOdZ.~•Wczyro.P.OihidtCJWrJ-limypieczywojasnejdro,b nekasze.odeblebarazowegoikasz'nychskładników1l1jesięnietr-~\\i'i'on:yprze.zprzewódP,okarmowyczłowieJ:Catal'e,.1.wsk6rkae~~~odyg;:i.ch,'łiścia.chiiID.pycl:lczęśc~ach'rd1śli:Q;.,'.?ii1aj-grl.'.lbycb,zamałojeszcze zjadat;nyryb.''•'spożywczehn rdzocenny,.sktłąd;nik-tzw.płonnik.Spoiyci:e jegoz~1:>0-1>tc'gaobstruke~iiwywo~uje uc~ucie sytości.PodrłłŻ:~iaor;l-j, d-e11ak~dankijelitidlateg<'.>w wy• adkużywieniadtet'etyo:zne-pJa\ciewartościodżywczemają t~p1·odukt ywzbyt1rnmałychilościach?go_usuwaćprzez obieranie, przecieraniewa11zywitp.Blonnikpougotowaniuproduktówdziałanaprzewódpokar-mowymniejdrastycznieidlategoosl(bypozostającenadiecienależytnclająprzeważnielVa.rzyWaiowocedostarczająnamwitaminyC,zapobiegającej.chorobominfekcyjnym,zwiększającej odporność,ułatwiającejtworzeniesiębarwnika krwi,pot~·z;ebnejdla wieluprzemianWreszc~e-posiłkówdrl.ęki'warzywomiowocom......:wprowadzamy dowarzywaiowoce)!<>towane.ustrojowych.Możemyjąznaleźćwews~ystkichwarzywachiowocach,ale .niektóre znich dostarczaj§!tegoskładnikabar-dzodużo,ainnetylkownieznaezrt.ychilościach.NajbogatszewwitaminęCsązieleninyJ)rz;vprawowe,;naćpietruszki,sz:ciypiorek,koperek, oraz-0woc~jagodowe,np. czarnaiinneporzeczki, truskawkiipoziomki,ag:i;estim~liny.Spo:bwamyjejednakwmałych ilościach\(boijaktuz.jeśćnp.szklankęposiekanejzielonejpietruszki)alł:~oteżwświeżejpostacido-•~tępnesą.tylkowkrótkimoktf!sie(np.owoce jagodowe).WciągucałegóIc;>kunatomiastko~z~stąc· możnaZV'l8!ZYWkapustnych:kapusty·piałej1•czerwoaej?:wlaskiej,brukśe-lki<lZYte± .kalafiorówijarnu1żu.Możnateż§poiy:tV{ięks.zekhilościnajedną porcję;q.latego.cenimyso'Qi,ęw'Eólscetewarzyw.~specjalnie-.Wartościowesąrównież,podawaneunasczt:stow'postacielementbar.wy,aromat uiprzyjemnegosmaku.Są-oneprzytymn.i\Slk~o-rycz.ne.Im"Męce~w.a:ray-wiowocówt~wz.ględniiasięwcodz,iennyrnj.aodłoopi.sie,tymlepie-i§wiaqczytó11kulturzeżywieniowej,którawypływazuświadomieniasobier<'l1lty-eł!-prod.uikitów.l\flckoipi::oduktymleczaieto drugagrupa produktówPOI\'lija:..:;11.vch,awkażdym·razieniedocenianychwcodziennymż,Ywia­Hl11.ZawierająonewszystkieskładnikipokarmQwe,choknie-IrLóroiniellwbardzoma.łych ilościach{witar;nina~iżela­·~.~l).Do.staTczajątp.,kże ważnegodla ustrojumate:dału;'buaul-1•owego,·}altimj'eStdobrzepr.zys~ajalne bj~lkó.Są nieza:stą­plone~ja~toźtó~ła.wa,p1;1i'i:t,potrzepnęgo,d9p~dqwyiodP,u-·ilnwyko~ccą,.Czębow1,tS"Zkieletu);Mleko,po'd<>bruejakwar.zy-wnio~Q~e,dz;fałanatkankiust~·oju~dkw~~ż'ająco.,\Vys'tępu.­Jr1wmm,afa:~2t.ew jegoprzetwor achjw~tam~·I)~z.,;g:i;:upynuprzede·wszy~tkimwitamina B!niezbędn~dlawzt6~t1:1iza~6'7•ischorzeniom oczuiskóry.Wpełnotłusty~hpro-dµktacli'ztejgrupyje~ttakżewitaminaĄ.,októrejwsporni-i;i.alU\P:Yprzyw.a:rzyW;pCl:)iow.o ca_;ti.„or aznie71naczneiloścjcwitaminyD-przeciwkrzywicz.n ej.'••Gdyby- n.ie niskakalor·ycznogćtychawócliomawianychgrup -warzywiowocóworazmleka-możnabyjełącznieuważaćza kompletneźredłaniezbędnychskładnikówpokarmowych.Dlaścisłościtrzebadodać, żeseryżółte(podpuszczkowe)do-starc- aji:lwi~cejenergii,sąbardziejkaloryczneodmleka,ztwarogów,l~efi 1mitp.Oleje, podobniejakwarzyw·ąi'dwoceorazmleko,są·rów.nieżniezastąpjonymiródlem pewnychskładnikówp@karmowych.Zawierająprzedewszystkimwiel onienasyconekwa sytłuszczo­we. bezktórychorganizm.niemógłbyfunkcjonować,gdyż sąniezbędnedlawzrostuczłowieka.Jedynym ichiródłemjes tpożywienie,ponieważustrójsamtychzwiązkówniesyntety-z;u{e. Kwas:r tez~J;pobie·gająm.in.miażdzycy (sk.lero~ie).Naj-c:en:oiejszesąoleje:słonecznikdwy',sojowyiarachidów:ił,spp-żywane·nasurowo....Produktyzbożoweztzw.grubegoprzemiału,wczasieobróbkitechnologicznejniestraciłynic albo·bardzomałozziarna,zktóregopowstały.Prawiecałeziarno(np.979/o}jest zawartewchl~b i:erazowymi·równ~~i:całymziarnemsągrubekasze.np.g:rQćzana,p~cZiak~-jaglanaczyJ:ilł,a~kiowsi:;tne..Sąoneza-temb.ogatewwitaminy.~grupyB<rlfotb'ędnedla.'~i:rnkcjoD,o -'waniauktadun·erwowego,dla.wrz:rostui:zachowa~iazd'rowiaskóry.Witaminy zgrupy Bwystępująw tychproduktachwilo-ściachkilkakrotniewię kszychniżwmąc eipieczywie·jasnYmora zwdr obnychkasz;ach,gdzietylkook.501/i>ziarnazostął0-wykorzystane.Produktyzboż:owe-ogółembiorąc--dostarc zająbiałkaoniższ!? j.wartościniżmleko.Jakobardzodobr:eżr.6dlo.s.k:robi,.s·ą dość-w·y..soko kalor;v:czn.e..,RazQwepieczywoigrube'kasz.edos~arczająrówndezbłonniką,okt6rymmówionojużprzywarzywachiO\'vocad1.Wżywie­niudietetycznym musimywięcz tychwartoścfowy~hproduk-tówrezygnować,chybażepo,ugotowaniubędziemykaszeprzecierać.pobiegającaproduktymięsne zawieraj ąwielec-ennychskładników:•dobrzeprzezorganizmWYKOrzys tywanebja_łko,witaminyzgru-pyB,prze~i:yvąnamLcz.1,1e składhiki.-nineral:neipewneilo1śeiUt1szcz1:1.Rłe. sąw1iohjednocześniezwiązkiniewskazanenwchorobachnetek,sercaiwątroby,atakże,szkodliwedlaosóbwpodeszłymwieku.l\.łrakcyjnysmakmi~sa,możliwośćprz;ygotowania z niegourozmaiconychpotrawowartościnie dopoga rdzeniadlalu-cl;d zdrowychwpływają11a to,żemusimyjeuwz.ględniaćwżywi eniu. Częśćmięsa-bezsz.kody(Ilawartościodiyw-l'ir.ych -powi,nniśmyjed<P.al~zastęi;>owa1ć+::r;-y,bami,któ!l'eprże­wyższają·je·zawartościa skł adników.mineralnych,arybyIIustesąponadtoźródłemniewystępują~ychwmięs iew~ta­•1duAiD_jaknp.masło,sło ninaismalec,sąpro~d~1 ik1tami\V;YScikO'kalorycz.n;tmi„Masłowyróż.nfas,Lętudo;i;>rąstrawnQścią(jeśliniejestspalone)-0razzawartościąw:it:amlnA)D.Jednakpotj.~bniej~k.ja:jai11ie~t~i:,e po\ir~bif-.d~„1larczasporoskładmka,k'.torymoże wpły,n:ąc·nazmia.nyrrnai-dz_ycowcworganizmie.Jest'tocholesterol.Pozostałetłus.z-11.C'-sło nin.aismalec-zawierającholesterolubardzoma-ło,ales1pr.zyj.aijąjegopoVlł'1Sta.waniuworgarni:zro:e.l'r•odu,k:ty,któreprzeciętnies•pożywamyw'illośdachbl·iisiki•chno-t-1111,un,tojaja.Sąonepo<do1pif1i.e.cenne,ja1~mięs<J·ise-ry,z.a1wie-r.ijri.b~allko•Jwutam.i1nyAi~griJ!py B,-ezyin:nQki·J?rze.cil\<v:a1nelrr,;l•Lc~-111~(~6~łfko},nies·ą·~by1tkaY.<H'y«czmetdają'sięzłiaibw-0~d:ązas.fo-«.>w~ćwżyrWtieni't;1„Zawier:ą.JąjedinakcholesternU(źólf~o},llótó-11zb'yrt;<luża Hośćwor.g.all'l.i t.imien'i·ejestwsikazana.•r,o•.;pożywamypona dtoniecoW'ięcejziemniakówniżwskazują1wrmy.Stantenmógłb yuleczmianiedopieropowprowa.dze-11iudoposiłków większych ilościwar:tY\Yi·ąwoców.Zlemnia~ltltzwłasz·cza·krótko pozbfoi.·ach,mą.jąw~·rtości. zbliżonedownrzyw..2ią;wierajątyHrninie.co:więeets!:Cr.obi,eon.ieziąąi:z~ięJlnc:.tnosi ichk'.aloryc.zt'lość. Nato1~iast mało.1Ana!;rozpqwszeeh-111 nne'suc~estrączko'"{e są zródłempodol)o~cbskł adników,jakurodutklty~borż;ow--ezgruibe1gQ·przem,iabu.SącięiJ'ko1s·t-ra.wne:.I.tlewidaćzpowyższego,chętniejspożywamyprodukty. oniż-1.1•jwartości1a·naw.etJ?rzynosząceszkodyorganizm<Jwi,nie11wz~lędniarnyzaśproduktównajcennie jszy.eh.Ilaści ~roduk­lf1wiróżnychgrupl k<tóre'powinnosięspożywać,podan~wta.-ludi1.wt'abeli~~wska'zano,j~l,\'.można zam~eniaćpi:oduktyJH11.szkodydlaichwartości odżywczej.W tabelach 3i4znaj-d11Jrisiędane pomocnekażdejgospodyni przycodzie.nnym'!'łuszcze zwien~cc,1Mięsoi·Cukier·ito.produktybardiojednostronne,i;ionie·waż.do·s ta.r'czają gławni~ nJateria~u-e. nexgE;!tycznegó.'.MóWimlf.,ońich~zezawierają„pustelq1łori~"igdyby rtieatrakE:yjnysmaktni:ożna było:byznichwogóle.zrezygnować.Jakowyso ....kokaloryczne,grożąotyłością,acoza tym idzie -miażdży­cąsłody-cze sąichorobami· se-rea.oraz.culkrzycą.pnrządzaniuposiłków.89 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • quentinho.opx.pl






  • Formularz

    POst

    Post*

    **Add some explanations if needed