Gasik A. - W mojej kuchni nic się nie marnuje, Różne np kuchnia , pszczoła miodna itd
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->wkuchninicsi·e••.niemarnuieBi bliotekaPublicznaI'-'IiaataiGminyS.zamotulyJ.••·mo:_1 e1 ANNA1I IGASIK641.r~111111111r11114-0278.22-00-0ODREDAKCniracjonalneg.ospodarowaruedeficY,towym.iproduk-tamispożywczymi,zapobieganiemarnotrawstwuwkuchni,l'OzsÄ…dnewykorzystywanie wszelkichpozostaÅ‚oÅ›ciiresztek.żywnoÅ›ci-todziÅ›umiejÄ™tnoÅ›ciogromnieprzydatnewco-dziennymprowadzeniu·domu.Powinnajeopanoy.,rać każdagospodyni.wezym-mamyn~dziejÄ™-pomoże ninie~szaksiążecz;ka.,•WewstÄ™pie/a,.i.atorka·ogplt:deomawfapeastawoweprodu'ktyspożywcze,w.skazuje,.jaksi~z.nimiobchodzić,byzachowaÅ‚y$wieżość,OszczÄ™dneajednoczeÅ›nieprzyrzÄ…dzaneznich potrawybyÅ‚yatrakcyjne9makowo.Na~stÄ™pniepodajeprzepisy na potrawy zsurowców.nieuda:11ych.go·rszejjaikdÅ›ci,couUuÅ‚iW1arozwiÄ…nniekÅ‚opotliwych, cz.Ä™&.5-tych sytuacji,typt:t:zwa;r.zyÅ‚ ~iÄ™maj.onez.skwaÅ›ni.aÅ‚e:rÄ…,lek oriie,-.;staÅ‚a pleśń.lÄ…czÄ…cutraciÅ‚ywartoÅ›ciodżywczych,uie da.jesiÄ™i:ptiegotować,,€iasto.z-'a~alec,Qadż'e:rr.Qepo-,ztychpoz.orDiebez.waTtoÅ›d(?wychpr0duktow,majei;ciekawymidodatkami,m-0żnastw-0rzyćnowe,bar-dzo smaczneioryginalnedania.NiektóreznichpochodzÄ…;i;kuchniinnychnar odów,niektórewywodzÄ… siÄ™zpolskichkulinarÅ„yCh.tradycjillÅ‚dowych.WczęścidruglejCzytelnik:z.najdzie·p:rzepisynawykorzysta-niepozostaÅ‚ycl1z.obiaduC"!,Ykola, jin\ew~elkicbil,oÅ›e;~pro-cduktówz)'wti0Å›ciowych, ~Ä…równotychbogatychwbiaÅ‚ko,np.miÄ™saczy·ryb.ja kry.Zu,makall"onui,ziemniaków.Wykoriy-stanie takichprzepisówuÅ‚a.twja g-0spodarikÄ…skr<lmnymira~cjamimiÄ™saipomożewrealizowaniutytuÅ‚owegohasla: Wmo.je j kuchn.ii.ni csiÄ™niemarnuje!Autorkapr9~iCzytelników o uwaginatemattejksiążeczki,przedewsey,s,tkimpfzydatnoÅ›ciZ3,WC:\it'tych·Wn'iejprz.egisów•O.cz.ekuj;~ró;.w,n~e.r.•'})rope:i.yej~,j~~·~ap,obie~ać:ndcodz.ie't1mar~notrawstwuvJkuchniw.~kresiekryzY,_u1któryp11.z_Ä™iyW'askraj.Wszystkieprzepisy {po.iaw~piekami)przygotowanesÄ…,wproporcjaehna4-5 osób.I'3\·,.\'I''II.JAKÄ„W ARTOSCODÅ»YWCZÄ„ MAJÄ„ ROÅ»NEinaÅ‚oprzetobione,j ,Å›wieżepomidoryor az papryka. NiemożnaPRODUKTY I ILE ICH,'FRZEBASPOZYWAC?produktyspożywcze dostarczaj Ä…skÅ‚adnikówpokai'.rnowych,niezbÄ™dnychdlawzrostu, r.achowaniaizdrowia,wyko-nywaniapracyidobregosamopocz.ucia.Niektóre ztych t?roduktówsÄ…jednakjadanewzbytmaÅ‚ych iloÅ›ciaph,codopro':wadzadodeficytuolueÅ›loÂprzezjegoorganizrnowiSpożywaneczÅ‚owiekaluteżpominąó wartoÅ›c1witaminowychowoców·cyb;u!iÄ…wY:ch1Ja kcytryny, grapefruityipomaraÅ„~ze.Teostatnieniedor6w-11llj'-p0dwzglÄ™demzawartoÅ›ciwitatninyC - np.czarnymp0rzeczkom,$dYżmajÄ…jejmniejwiÄ™cejtylecoróżnegatun~kikap 1,1st.W owocachcyt rusowychza·towitaminatajestbardzodo-brzeprzyswajalna.·Niektórez produktów owocowo-warzywnychdostarczajÄ…ka-rotenu-bÄ…rw,nikapomarai1czowego,przeksztaÅ‚canegowna-~zymorganizm-ie nawitamjnÄ™A.Jes ttoczynnikwzrostowy,wpÅ‚ywajÄ…cynaqstrośćwid zeniaizapewniajÄ…cyzdrową·skó-n~. -BogatymiźródÅ‚amiwit aminyAsÄ…:marchew1dynia,po:rni-rfory,papry;kaiw..s:zysfikiÄ™warz.ywa.z.ietione,aw~·ę.cliÅ›ciasteoraz.s-wcie•żest:rÄ…c.zlk'?'we, ~alkgr-0szekiiifaso.IlkaiszpaÅ‚l'aigowa.Warzywai.Qi\YQtce'd:t:laÅ‚a,jÄ…ko.z.:y'5·tniiena. u1:choiwanieÅšr().dorwislkarMlpowied'hiego.dlla,przemiiain·&trojow,yich,;z.achoidiÄ…ey-chW"tikain-uh.achnaszego·o:rganiz.mu.ZawierajÄ…bowiemskÅ‚adnikimime-!"ll1ne,t'7:tW°·'(:d~wa\Sz.a.J.~e':.±eaaU)1,W.aJJ)n,·<potas.,:s6.d·.'Ipokarmowych.W naszym kraju np. zamaÅ‚ospożywamywarzywiowpców:,JnlÄ™RalseróworazpÅ‚yonycritÅ‚uszczówroÅ›Hnnycq,.czylipap~Cl'stuolejów.SÄ…towszy::;.tkqSUrOWCe'batdZ.000Uflepod WZ.glf:,aeinOdZ.~•Wczyro.P.OihidtCJWrJ-limypieczywojasnejdro,b nekasze.odeblebarazowegoikasz'nychskÅ‚adników1l1jesiÄ™nietr-~\\i'i'on:yprze.zprzewódP,okarmowyczÅ‚owieJ:Catal'e,.1.wsk6rkae~~~odyg;:i.ch,'Å‚iÅ›cia.chiiID.pycl:lczęśc~ach'rd1Å›li:Q;.,'.?ii1aj-grl.'.lbycb,zamaÅ‚ojeszcze zjadat;nyryb.''•'spożywczehn rdzocenny,.sktÅ‚Ä…d;nik-tzw.pÅ‚onnik.Spoiyci:e jegoz~1:>0-1>tc'gaobstruke~iiwywo~uje uc~ucie sytoÅ›ci.PodrÅ‚Å‚Å»:~iaor;l-j, d-e11ak~dankijelitidlateg<'.>w wy• adkużywieniadtet'etyo:zne-pJa\ciewartoÅ›ciodżywczemajÄ… t~p1·odukt ywzbyt1rnmaÅ‚ychiloÅ›ciach?go_usuwaćprzez obieranie, przecieraniewa11zywitp.BlonnikpougotowaniuproduktówdziaÅ‚anaprzewódpokar-mowymniejdrastycznieidlategoosl(bypozostajÄ…cenadiecienależytnclajÄ…przeważnielVa.rzyWaiowocedostarczajÄ…namwitaminyC,zapobiegajÄ…cej.chorobominfekcyjnym,zwiÄ™kszajÄ…cej odporność,uÅ‚atwiajÄ…cejtworzeniesiÄ™barwnika krwi,pot~·z;ebnejdla wieluprzemianWreszc~e-posiÅ‚kówdrl.Ä™ki'warzywomiowocom......:wprowadzamy dowarzywaiowoce)!<>towane.ustrojowych.MożemyjÄ…znaleźćwews~ystkichwarzywachiowocach,ale .niektóre znich dostarczaj§!tegoskÅ‚adnikabar-dzodużo,ainnetylkownieznaezrt.ychiloÅ›ciach.NajbogatszewwitaminÄ™CsÄ…zieleninyJ)rz;vprawowe,;naćpietruszki,sz:ciypiorek,koperek, oraz-0woc~jagodowe,np. czarnaiinneporzeczki, truskawkiipoziomki,ag:i;estim~liny.Spo:bwamyjejednakwmaÅ‚ych iloÅ›ciach\(boijaktuz.jeśćnp.szklankÄ™posiekanejzielonejpietruszki)alÅ‚:~oteżwÅ›wieżejpostacido-•~tÄ™pnesÄ….tylkowkrótkimoktf!sie(np.owoce jagodowe).WciÄ…gucaÅ‚egóIc;>kunatomiastko~z~stÄ…c· możnaZV'l8!ZYWkapustnych:kapusty·piaÅ‚ej1•czerwoaej?:wlaskiej,brukÅ›e-lki<lZYte± .kalafiorówijarnu1żu.Możnateż§poiy:tV{iÄ™ks.zekhiloÅ›cinajednÄ… porcjÄ™;q.latego.cenimyso'Qi,Ä™w'Eólscetewarzyw.~specjalnie-.WartoÅ›ciowesÄ…również,podawaneunasczt:stow'postacielementbar.wy,aromat uiprzyjemnegosmaku.SÄ…-oneprzytymn.i\Slk~o-rycz.ne.Im"MÄ™ce~w.a:ray-wiowocówt~wz.glÄ™dniiasiÄ™wcodz,iennyrnj.aodÅ‚oopi.sie,tymlepie-i§wiaqczytó11kulturzeżywieniowej,którawypÅ‚ywazuÅ›wiadomieniasobier<'l1lty-eÅ‚!-prod.uikitów.l\flckoipi::oduktymleczaieto drugagrupa produktówPOI\'lija:..:;11.vch,awkażdym·razieniedocenianychwcodziennymż,YwiaÂHl11.ZawierajÄ…onewszystkieskÅ‚adnikipokarmQwe,choknie-IrLóroiniellwbardzoma.Å‚ych iloÅ›ciach{witar;nina~iżela·~.~l).Do.staTczajÄ…tp.,kże ważnegodla ustrojumate:daÅ‚u;'buaul-1•owego,·}altimj'eStdobrzepr.zys~ajalne bj~lkó.SÄ… nieza:stÄ…Âplone~ja~toźtó~Å‚a.wa,p1;1i'i:t,potrzepnÄ™go,d9p~dqwyiodP,u-·ilnwyko~ccÄ…,.CzÄ™bow1,tS"Zkieletu);Mleko,po'd<>bruejakwar.zy-wnio~Q~e,dz;faÅ‚anatkankiust~·oju~dkw~~ż'ajÄ…co.,\Vys'tÄ™pu.ÂJr1wmm,afa:~2t.ew jegoprzetwor achjw~tam~·I)~z.,;g:i;:upynuprzede·wszy~tkimwitamina B!niezbÄ™dn~dlawzt6~t1:1iza~6'7•ischorzeniom oczuiskóry.WpeÅ‚notÅ‚usty~hpro-dµktacli'ztejgrupyje~ttakżewitaminaÄ„.,októrejwsporni-i;i.alU\P:Yprzyw.a:rzyW;pCl:)iow.o ca_;ti.„or aznie71naczneiloÅ›cjcwitaminyD-przeciwkrzywicz.n ej.'••Gdyby- n.ie niskakalor·ycznogćtychawócliomawianychgrup -warzywiowocóworazmleka-możnabyjeÅ‚Ä…cznieuważaćza kompletneźredÅ‚aniezbÄ™dnychskÅ‚adnikówpokarmowych.DlaÅ›cisÅ‚oÅ›citrzebadodać, żeseryżółte(podpuszczkowe)do-starc- aji:lwi~cejenergii,sÄ…bardziejkaloryczneodmleka,ztwarogów,l~efi 1mitp.Oleje, podobniejakwarzyw·ąi'dwoceorazmleko,są·rów.nieżniezastÄ…pjonymiródlem pewnychskÅ‚adnikówp@karmowych.ZawierajÄ…przedewszystkimwiel onienasyconekwa sytÅ‚uszczoÂwe. bezktórychorganizm.niemógÅ‚byfunkcjonować,gdyż sÄ…niezbÄ™dnedlawzrostuczÅ‚owieka.Jedynym ichiródÅ‚emjes tpożywienie,ponieważustrójsamtychzwiÄ…zkówniesyntety-z;u{e. Kwas:r tez~J;pobie·gajÄ…m.in.miażdzycy (sk.lero~ie).Naj-c:en:oiejszesÄ…oleje:sÅ‚onecznikdwy',sojowyiarachidów:iÅ‚,spp-żywane·nasurowo....Produktyzbożoweztzw.grubegoprzemiaÅ‚u,wczasieobróbkitechnologicznejniestraciÅ‚ynic albo·bardzomaÅ‚ozziarna,zktóregopowstaÅ‚y.PrawiecaÅ‚eziarno(np.979/o}jest zawartewchl~b i:erazowymi·równ~~i:caÅ‚ymziarnemsÄ…grubekasze.np.g:rQćzana,p~cZiak~-jaglanaczyJ:ilÅ‚,a~kiowsi:;tne..SÄ…oneza-temb.ogatewwitaminy.~grupyB<rlfotb'Ä™dnedla.'~i:rnkcjoD,o -'waniauktadun·erwowego,dla.wrz:rostui:zachowa~iazd'rowiaskóry.Witaminy zgrupy BwystÄ™pujÄ…w tychproduktachwilo-Å›ciachkilkakrotniewiÄ™ kszychniżwmÄ…c eipieczywie·jasnYmora zwdr obnychkasz;ach,gdzietylkook.501/i>ziarnazostÄ…Å‚0-wykorzystane.Produktyzboż:owe-ogółembiorÄ…c--dostarc zajÄ…biaÅ‚kaoniższ!? j.wartoÅ›ciniżmleko.Jakobardzodobr:eżr.6dlo.s.k:robi,.s·ą dość-w·y..soko kalor;v:czn.e..,RazQwepieczywoigrube'kasz.edos~arczajÄ…równdezbÅ‚onnikÄ…,okt6rymmówionojużprzywarzywachiO\'vocad1.WżywieÂniudietetycznym musimywiÄ™cz tychwartoÅ›cfowy~hproduk-tówrezygnować,chybażepo,ugotowaniubÄ™dziemykaszeprzecierać.pobiegajÄ…caproduktymiÄ™sne zawieraj Ä…wielec-ennychskÅ‚adników:•dobrzeprzezorganizmWYKOrzys tywanebja_Å‚ko,witaminyzgru-pyB,prze~i:yvÄ…namLcz.1,1e skÅ‚adhiki.-nineral:neipewneilo1Å›eiUt1szcz1:1.RÅ‚e. sÄ…w1iohjednoczeÅ›niezwiÄ…zkiniewskazanenwchorobachnetek,sercaiwÄ…troby,atakże,szkodliwedlaosóbwpodeszÅ‚ymwieku.l\.Å‚rakcyjnysmakmi~sa,możliwośćprz;ygotowania z niegourozmaiconychpotrawowartoÅ›cinie dopoga rdzeniadlalu-cl;d zdrowychwpÅ‚ywajÄ…11a to,żemusimyjeuwz.glÄ™dniaćwżywi eniu. CzęśćmiÄ™sa-bezsz.kody(IlawartoÅ›ciodiyw-l'ir.ych -powi,nniÅ›myjed<P.al~zastÄ™i;>owa1ć+::r;-y,bami,któ!l'eprżeÂwyższają·je·zawartoÅ›cia skÅ‚ adników.mineralnych,arybyIIustesÄ…ponadtoźródÅ‚emniewystÄ™pujÄ…~ychwmiÄ™s iew~ta•1duAiD_jaknp.masÅ‚o,sÅ‚o ninaismalec,sÄ…pro~d~1 ik1tami\V;YScikO'kalorycz.n;tmi„MasÅ‚owyróż.nfas,LÄ™tudo;i;>rÄ…strawnQÅ›ciÄ…(jeÅ›liniejestspalone)-0razzawartoÅ›ciÄ…w:it:amlnA)D.Jednakpotj.~bniej~k.ja:jai11ie~t~i:,e po\ir~bif-.d~„1larczasporoskÅ‚admka,k'.torymoże wpÅ‚y,n:Ä…c·nazmia.nyrrnai-dz_ycowcworganizmie.Jest'tocholesterol.PozostaÅ‚etÅ‚us.z-11.C'-sÅ‚o nin.aismalec-zawierajÄ…cholesterolubardzoma-Å‚o,ales1pr.zyj.aijÄ…jegopoVlÅ‚'1Sta.waniuworgarni:zro:e.l'r•odu,k:ty,któreprzeciÄ™tnies•pożywamyw'illoÅ›dachbl·iisiki•chno-t-1111,un,tojaja.SÄ…onepo<do1pif1i.e.cenne,ja1~miÄ™s<J·ise-ry,z.a1wie-r.ijri.b~allko•Jwutam.i1nyAi~griJ!py B,-ezyin:nQki·J?rze.cil\<v:a1nelrr,;l•Lc~-111~(~6~Å‚fko},nies·ą·~by1tkaY.<H'y«czmetdajÄ…'siÄ™zÅ‚iaibw-0~d:Ä…zas.fo-«.>w~ćwżyrWtieni't;1„Zawier:Ä….JÄ…jedinakcholesternU(źólf~o},llótó-11zb'yrt;<luża Hośćwor.g.all'l.i t.imien'i·ejestwsikazana.•r,o•.;pożywamypona dtoniecoW'iÄ™cejziemniakówniżwskazujÄ…1wrmy.StantenmógÅ‚b yuleczmianiedopieropowprowa.dze-11iudoposiÅ‚ków wiÄ™kszych iloÅ›ciwar:tY\Yi·ąwoców.Zlemnia~ltltzwÅ‚asz·cza·krótko pozbfoi.·ach,mÄ….jÄ…w~·rtoÅ›ci. zbliżonedownrzyw..2iÄ…;wierajÄ…tyHrninie.co:wiÄ™eets!:Cr.obi,eon.ieziÄ…Ä…i:z~iÄ™Jlnc:.tnosi ichk'.aloryc.zt'lość. Nato1~iast maÅ‚o.1Ana!;rozpqwszeeh-111 nne'suc~estrÄ…czko'"{e sÄ… zródÅ‚empodol)o~cbskÅ‚ adników,jakurodutklty~borż;ow--ezgruibe1gQ·przem,iabu.SÄ…ciÄ™iJ'ko1s·t-ra.wne:.I.tlewidaćzpowyższego,chÄ™tniejspożywamyprodukty. oniż-1.1•jwartoÅ›ci1a·naw.etJ?rzynoszÄ…ceszkodyorganizm<Jwi,nie11wz~lÄ™dniarnyzaÅ›produktównajcennie jszy.eh.IlaÅ›ci ~rodukÂlf1wiróżnychgrupl k<tóre'powinnosiÄ™spożywać,podan~wta.-ludi1.wt'abeli~~wska'zano,j~l,\'.można zam~eniaćpi:oduktyJH11.szkodydlaichwartoÅ›ci odżywczej.W tabelach 3i4znaj-d11JrisiÄ™dane pomocnekażdejgospodyni przycodzie.nnym'!'Å‚uszcze zwien~cc,1MiÄ™soi·Cukier·ito.produktybardiojednostronne,i;ionie·waż.do·s ta.r'czajÄ… gÅ‚awni~ nJateria~u-e. nexgE;!tycznegó.'.MóWimlf.,oÅ„ich~zezawierają„pustelq1Å‚ori~"igdyby rtieatrakE:yjnysmaktni:ożna byÅ‚o:byznichwogóle.zrezygnować.Jakowyso ....kokaloryczne,grożąotyÅ‚oÅ›ciÄ…,acoza tym idzie -miażdżyÂcÄ…sÅ‚ody-cze sÄ…ichorobami· se-rea.oraz.culkrzycÄ….pnrzÄ…dzaniuposiÅ‚ków.89
[ Pobierz całość w formacie PDF ]